Jarní detox – salát z pampelišky lékařské

Jana Hanžlíková

Miluji pomáhat lidem s jejich výživou. Ráda vidím úspěchy, kterých společně dosahujeme. Je úžasné, když mohu vracet radost do života 🙂 Z mých klientů se stávají přátelé a mne to velmi těší.
Jana Hanžlíková

Jaro je období kdy se nám příroda začíná probouzet ze zimního spánku.

Vybrali jsme tip na recept pro saláty z bylinek, které se sbírají již začátkem jara.

Pampeliška je významná léčivka. Příznivě se projevuje při zánětech močových cest i při ledvinových kamenech a zánětu ledvin. Zvyšuje tvorbu a vylučování žluči.

Pampeliška je významná léčivka
Pozitivní účinky má i na trávicí soustavu, takže jí lze užívat při žaludečních poruchách,překyselení žaludku,ale také při prudkém střevním kataru, nechutenství nebo zácpě.

Pampeliškový salát s feniklem a ostropestřcem

Ingredience:

1 šálek pampeliškových listů umytých a jemně pokrájených, 1 oloupané a pokrájené zelené jablko, 1 pokrájená bulva středně velkého fenyklu, 3 polévkové lžíce citronové šťávy, 1–2 lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce kvalitního medu, sůl a pepř na dochucení, 1 polévková lžíce semínek ostropestřce mírně opražených nebo opražená lněná semínka

Postup:

  • Ve velké míse smíchejte pampelišku, jablko a fenykl.
  • Přidejte citronovou šťávu, olivový olej a med.
  • Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Na silnostěnné pánvi 3–5 minut při střední teplotě grilujte semínka ostropestřce nebo lněná semínka a salát jimi posypte.
  • Tuto verzi salátu můžete dále obměňovat i s jinými druhy zeleniny, například s chřestem a řapíkatým celerem.

Vždy je vynikající. Dobrou chuť!

Leave a Comment